Film Longines, vechi de 100 ani, descoperit intr-un cinematograf elvetian

Un film realizat in fabrica de ceasuri Longines, acum mai bine de 100 de ani, a fost descoperit in arhiva unui cinematograf din Échallens (Vaud, Elvetia). Datorita vechimii si, totodata, a starii foarte bune a imaginilor, filmul reprezinta un material de exceptie pentru intreaga Orologerie Mondiala.

Filmul Longines, cu o durata de cateva minute, prezinta cadre extrem de interesante cu fabrica Longines, angajatii acesteia, cat si procese de manufactura cu aparatura acelor vremuri (realizare piese componente, asamblare mecanism etc.). Cinemateca Lichtpsiel din Berna, Elvetia - restauratorul filmului - nu a putut identifica cu certitudine autorul sau data difuzarii. Cu toate acestea, anumite cadre se considera ca ar putea data dinaintea Primului Razboi Mondial, in timp ce altele sunt considerate a fi suprinse undeva la inceputul anilor 1920.

Specialistii considera ca filmul a fost conceput si finantat fie direct de compania Longines, fie de o entitate economica in scopul promovarii industriei elvetiene din acele timpuri. De asemenea, se poate ca filmul sa fi fost difuzat in timpul Expozitiei Nationale de la Berna din anul 1914.

Pentru lumea orologiera, dar si cinematografica, punct de referinta - pana la descoperirea acestui material - era un alt film realizat in cadrul fabricii de ceasuri Zenith, in anul 1926, in localitatea Le Locle - Elvetia.

Aceste filme au contribuit la dezvoltarea cinematografiei, dar au avut si un rol de educare si constientizare privind know-how-ul industriei elvetiene. In prezent reprezinta adevarate marturii video cu o valoare inestimabila.

Va puteti bucura de imaginile unicat suprinse in cadrul fabricii Longines, acum mai bine de 100 de ani, urmarind clipul de mai jos. 


Sursa