Moonwatch: OMEGA Speedmaster

Pe 20 iulie 1969, acum 50 de ani, umanitatea a urmarit cu sufletul la gura cum s-au facut primii pasi pe Luna! Brandul elvetian OMEGA, ale carui ceasuri profesionale au fost prezente la mana astronautilor NASA care au facut parte din echipajul Apollo 11, comemoreaza misiunea fabuloasa de cucerire a Lunii!

Cursa pentru cucerirea Lunii

16 iulie 1969: Echipajul format din astronautii americani Neil A. Armstrong, Michael Collins si Edwin E. (Buzz) Aldrin, alesi pentru misiunea Apollo 11, pornesc in cursa catre cucerirea Lunii! Lansarea are loc la Centrul Spatial Cape Kennedy din Florida, SUA. Cei trei astronauti au purtat la mana cate un ceas OMEGA Speedmaster, special manufacturat si adaptat pentru aceasta misiune.

17 iulie 1969: Astronautii primesc diverse stiri de la Centrul de Control Terestru din Houston; sunt comunicate inclusiv informatii referitoare la progresul rusilor in cucerirea Lunii (misiunea Luna 15 se desfasura aproape simultan, fara echipaj uman; s-a dovedit intr-un final a fi un esec); se efectueaza corectii si teste care sa confirme traiectoria optima a navei spatiale; se transmit imagini memorabile cu infatisarea planetei albastre - Terra, dar si ipostaze inedite din Modulul de Comanda, denumit “Columbia”.   

18 iulie 1969: Astronautii servesc micul dejun si verifica diverse aspecte, precum nivelul de combustibil sau rezervele de oxigen. Se transmit imagini televizate cu nava spatiala aflata la 175,000 mile marine fata de Terra si 48,000 mile marine fata de Luna. Sunt imagini care emotioneaza intreaga omenire.

19 iulie 1969: Echipajul este instiintat de interesul intens al intregii lumi privind desfasurarea misiunii Apollo 11. Collins si Armstrong raporteaza spectaculozitatea stelelor din Constelatie si remarca silueta din ce in ce mai apropiata a Lunii! Intrarea in Orbita Lunara si pozitionarea navei spatiale in spatele Lunii (Behind the Moon) duc la pierderea temporara a semnalului radio pentru prima data in cadrul misiunii. La restabilirea legaturii cu Centrul de Control Terestru, Armstrong comunica primele impresii cu situatia reala a infatisarii Lunii, afirmand ca seamana foarte mult cu ceea ce stiau din fotografii. De asemenea, se transmit primele capturi cu Luna – satelitul natural al Terrei.

20 iulie 1969: Aldrin si Armstrong intra in Modulul Lunar (denumit “Vulturul”), se decupleaza de Modulul de Comanda “Columbia” si se pregatesc de aselenizare; in acest timp, pilotul Collins continua sa orbiteze, undeva la 2 mile marine distanta, si raporteaza catre Centrul de Control Terestru ca totul decurge perfect. Aselenizarea Modulului Lunar se efectueaza prin verificari permanente si unele modificari de plan, intrucat suprafata Lunii avea in unele locuri cratere si roci foarte mari, iar viteza de deplasare era mai mare decat cea prevazuta. Armstrong decide sa preia controlul manual, in timp ce Aldrin ii comunica nivelul altitudinii fata de suprafata Lunii. La ora 4.18 p.m. Armstrong comunica Centrului de Control Terestru din Houston: “Vulturul a aterizat”. Aldrin, privind pe fereastra Modulului Lunar, raporteaza faptul ca observa o varietate de roci cu caracteristici diferite, dar si o coloristica interesanta a acestora. De asemenea, mentioneaza existenta craterelor cu dimensiuni diferite si faptul ca suprafata Lunii prezinta multe nuante de gri. La ora 10.56 p.m. Armstrong pune piciorul stang pe suprafata Lunii (caracterizata ca avand o textura foarte fina, ca o “pudra”). Este un moment cu adevarat UNIC in istoria lumii. Armstrong afirma celebrele cuvinte Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire. Aldrin realizeaza fotografii din interiorul Modulului Lunar. La scurt timp, acesta paseste alaturi de Armstrong pe suprafata Lunii, unde vor arbora steagul Statelor Unite ale Americii, dar si o placa comemorativa. La ora 11.48 p.m. presedintele Nixon le comunica astronautilor prin undele radio cuvinte de apreciere privind succesul aselenizarii. Se colecteaza mostre de material si se realizeaza fotografii in detaliu cu suprafata Lunii.

21 iulie 1969: Dupa ultimele conversatii radio cu Centrul de Control Terestru in vederea completarii tuturor punctelor misiunii, Aldrin si Armstrong reintra in Modulul Lunar “Vulturul” (ora 1.09 a.m.), iar dupa o perioada de odihna incep procedura de ascensiune si andocare cu Modulul de Comanda “Columbia”, pilotat de Collins. Se considera ca a fost unul dintre cele mai complicate momente din cadrul intregii misiuni Apollo 11. Procedura se incheie cu succes. Cei trei astronauti sunt din nou impreuna.

22 iulie 1969: Aflati in “partea ascunsa a Lunii”, se incepe procesul de revenire pe suprafata terestra. Astronautii beneficiaza de o perioada de somn. Se transmit imagini televizate in momentul in care Apollo 11 se apropie de Terra. Sunt din nou momente care tin intreaga planeta cu sufletul la gura.

23 iulie 1969: Se fac ultimele verificari cu privire la starea sistemelor si procedura de amerizare. 

24 iulie 1969: Modulul de Comanda reintra in atmosfera terestra si amerizeaza in apele oceanului Pacific, la cca. 1.500 km de Hawaii. Astronautii sunt preluati si dezinfectati pe portavionul U.S.S. Hornet. Ulterior, preluati din elicopter, sunt condusi direct catre Laboratorul de Carantina, unde vor fi supravegheati 21 de zile. Presedintele Nixon anunta un dineu fastuos pe 13 august in care sunt invitati astronautii si toti cei care au contribuit la misiunea Apollo 11 pentru a celebra momentul istoric.

195 de ore, 18 minute, 35 secunde. Cei trei astronauti au purtat la mana, pe parcusul intregii misiuni Apollo 11 de cucerire a Lunii, cate un ceas profesional OMEGA Speedmaster - primul ceas care a ajuns pe Luna!Un ceas din otel pentru o aniversare de aur!

Brandul elvetian OMEGA a lansat in decursul acestui an special o colectie unica de ceasuri aniversare care marcheaza implinirea a 50 de ani de la primii pasi pe Luna, incluzand aici si modelul Master Chronometer manufacturat din otel inoxidabil, cu bezel din aur 18K Moonshine si ceramica neagra, alaturi de o scala tahimetrica realizata prin procesul tehnologic denumit Ceragold. Fara indoiala, cele mai spectaculoase elemente si detalii sunt dezvaluite de cadranul de 42 mm al ceasului, care este disponibil in numai 6,969 de unitati!

Tributele aduse misiunii Apollo 11 sunt evident semnalate, dupa cum urmeaza: un index special din aur 18K Moonshine in dreptul orei “11” care simbolizeaza numarul misiunii; in dreptul orei “9” este un subcadran - obtinut prin gravura laser - in care este ilustrat Buzz Aldrin coborand pe suprafata Lunii; “the other side”, adica spatele cadranului, ne dezvaluie celebra fraza Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire rostita de Neil Armstrong – cuvintele, in limba engleza, sunt inscriptionate in aur 18K Moonshine.

Carcasa si bratara lui OMEGA Master Chronometer Apollo 11 50th Anniversary sunt inspirate din designul celei de a 4-a generatii a faimoasei colectii Speedmaster. Ceasul este echipat cu Calibrul Co-Axial 3861 manufacturat prin tehnologie anti-magnetica, cu un nivel superior de precizie si performanta!

Modelul aniversar este livrat intr-o cutie speciala - “Astronaut Kit” - care include si o curea speciala Velcro, fiind inca un tribut adus misiunii Apollo 11. Pentru ca temperatura la bord era ridicata in timpul lansarii, aceasta curea avea rolul sa protejeze incheietura mainii astronautului.

OMEGA Moonwatch
OMEGA Moonwatch

__

In cazul in care sunteti interesati de ceasurile aniversare OMEGA Speedmaster Apollo 11 va rugam sa solicitati detalii despre disponibilitatea lor si procedura de comanda in magazinul Cellini Grand Boutique din Baneasa Shopping City Bucuresti sau online pe cellini.ro!