Tendinte, statistici si noutati de la SIHH 2018

Cea de-a 28-a editie a Salon International de la Haute Horlogerie, pe scurt #SIHH2018, desfasurat in Geneva – The Home of Watchmaking, s-a incheiat cu un real succes si, bineinteles, cu o serie de noutati in Orologeria Mondiala. Se contureaza din ce in ce mai mult ideea de Fine Watchmaking, iar anul 2018 cu siguranta va dezvalui alte tendinte extrem de interesante in aceasta directie.  

Audienta la acest show de prestigiu international a depasit asteptarile organizatorilor, aproape 20.000 de vizitatori admirand standurile si expozitiile de ceasuri - nu mai putin de 55.000 mp alocati - ale unor marci de elita in Orologeria Mondiala (35 in total). De alfel, numai in ziua dedicata publicului larg s-a consemnat o audienta impresionanta de cca. 2.500 de vizitatori.

Revenind la aspectele mult asteptate, iata noutatile prezentate de marcile de ceasuri pe care le Cellini le reprezinta in Romania:

Cartier

Cum deja ne-au obisnuit de-a lungul timpului, cei de la Cartier au pus mult accent pe elemente de atractie impresionanta, creativitate dusa la extrem sau rafinament in cel mai mic detaliu.

Piesele de rezistenta au fost colectiile Révélation d'Une Panthère, cu cele peste 900 de bobite din aur dinamice amplasate in cadran, Libre Collection care a impresionat prin designul oval si armonios, Tank Cintrée ce intruchipeaza stilul art deco cu pietrele pretioase aflate pe coroana ceasurilor, Tank Louis intr-o editie din aur roz cu bratara din aur roz, colectia Drive Extra Plat dedicat celor care iubesc sa conduca in cel mai pur si rafinat stil sau sofisticata colectia Rotonde de Cartier cu cateva editii impresionante – Skeleton Mysterious Double Tourbillon (ceas scheletic cu mecanism vizibil si tourbillon ce reda un efect de “levitatie”) sau Mysterious Day & Night (o exprimare poetica a timpului in momentele de zi si noapte).

Nu in ultimul rand, relansarea Santos de Cartier (despre care puteti citi mai multe aici) in noi variante de culoare sau curea de mana.

Colectia Libre
Libre Collection

Colectia Panthere
Révélation d'Une Panthère


IWC Schaffhausen

IWC au detinut un statut aparte in cadrul acestei editii SIHH, deoarece au implinit 150 de ani de existenta (1868-2018). 150 de ani de istorie, pasiune si excelenta in Orologerie. In general, toate noutatile au avut in prim plan evidentierea si gravarea “150 Years” pe ceasuri: Big Pilot’s Watch Big Date Edition (Big Date cu trimitere evidenta la aniversare) sau colectia Jubilee 150th Anniversary - nu mai putin de 27 de ceasuri editie limitata din diferite familii deja consacrate – Portugisier, Portofino, Da Vinci sau Pilot’s Watch.

Merita mentionat si tributul adus de IWC Schaffhausen orologierului austriac Josef Pallweber, cu al sau ceas de buzunar - 1883 - care din pacate a avut o perioada scurta de existenta in acele timpuri. IWC a adus astfel un omagiu prin conceperea unui ceas de mana de efect Tribute To Pallweber Edition - in editie limitata (250 unitati) - cu afisaj digital si mecanism automatic!, impresionand prin excelenta prezenta a detaliilor aflate pe cadranul alb cu tratament de tip lac.

150 Years Anniversary
150 Years Anniversary

IWC Tribut Pallweber
IWC Tribute Pallweber


Vacheron Constantin

Nu in ultimul rand, mentionam prezenta definitorie a marcii Vacheron Constantin – un nume care nu poate sa lipseasca de la un eveniment precum SIHH – intr-un cadru expozitional foarte creativ.

Noutatile dezvaluite de acestia au tinut in special de colectia FiftySix (Self-Winding, Day-Date sau Complete Calendar), modele de ceasuri  clasice ce amintesc de perioada anilor ‘50. Colectia consacrata Overseas a mai cunoscut noi modele de ceasuri cu complicatii – Overseas Ultra-Thin Perpetual Calendar (calendar perpetuu: ziua saptamanii, luna, fazele Lunii si perioadele de ani bisecti) sau Overseas Dual Time (ideal pentru cei care calatoresc, indicator AM/PM, 2 fusuri orare). Colectia Traditionelle s-a marit de asemenea cu doua noi modele de ceasuri complexe, cu tourbillon si calendar complet. Versiunea din platina a fost alocata unei colectii exclusiviste, Traditionelle Collection Excellence Platine.

 

O lansare cu totul aparte a fost reprezentata de colectia artistica Vacheron Constantin Métiers d’ArtLes Aérostiers, care evoca istoria balonului cu aer cald inceputa, se pare, in Franta – la mijlocul secolului 18. Ceasurile din aur alb au fost lucrate manual cu tehnici complexe de arta decorativa, precum basorelief sau plique-à-jour. In total, colectia Métiers d’ArtLes Aérostiers cuprinde 5 ceasuri de mana, toate avand reprezentat, cu o finete debordanta, un moment din istoria balonului cu aer cald pe un cadran absolut superb ilustrat.

Métiers d’ArtLes Aérostiers
Métiers d’ArtLes Aérostiers

FiftySix Collection
FiftySix Collection

 

Despre toate aceste noutati, colectii si tendinte de la Salon International de la Haute Horlogerie 2018 vom mai avea prilejuri de dezbatere si prezentare intr-o forma mult mai detaliata.

__

Salon International de la Haute Horlogerie cunoaste deja perioada si locul de desfasurare pentru editia urmatoare, intre 14-17 ianuarie 2019, la centrul expozitional Palexpo din Geneva, Elvetia.