OMEGA Speedmaster, primul ceas pe Luna!

Televizata in 33 de tari din intreaga lume si privita de cca. un milion de spectatatori din apropierea Centrului Spatial din Florida, naveta spatiala Apollo 11 a fost lansata in spatiu pe 16 iulie 1969. Momentul istoric a acaparat, cel putin pentru cateva clipe, orice alta activitate de pe Terra. Cei trei astronauti de la bord, Neil Armstrong, Michael Collins si Edwin “Buzz” Aldrin, au fost echipati cu ceasuri OMEGA Speedmaster.

Cu cinci ani in urma, in 1964, NASA a solicitat, de la diferiti producatori, manufacturarea unui ceas profesional pentru echipajul care avea sa fie trimis pe Luna. Doar brandul OMEGA a reusit sa treaca toate testele, indiferent de conditiile supuse, fiind astfel certificat “Flight Qualified for all Manned Space Missions”!

Dupa succesul misiunii Apollo 11, pe 25 noiembrie 1969, OMEGA a organizat un dineu special in care fiecare astronaut a primit cate un model unicat OMEGA Speedmaster, manufacturat din aur 18K! Pentru marca elvetiana, a fost prima editie speciala Speedmaster care a fost numerotata! Intre anii 1969 si 1973 s-au produs 1.014 astfel de ceasuri. Numerele 3-28 si 1001-1008 au fost oferite cadou astronautilor NASA.

In 2019, la 50 de ani de la prima aselenizare pe Luna, OMEGA relanseaza modelul aniversar OMEGA Speedmaster Apollo 11 din aur galben 18K! Aparitia stralucitoare, denumita Moonshine, este redata de metoda inovativa patentata exclusiv de OMEGA.  

In proportii mari pastreaza amintirea modelului din 1969, cu unele caracteristici si tehnologii adaptate vremurilor actuale. OMEGA Speedmaster Apollo 11 este disponibil in editie limitata – 1.014 ceasuri. Cateva caracteristici principale: carcasa, cadranul si bratara sunt manufacturate din aur galben 18K Moonshine, bezelul - unde regasim scala tahimetru - este din ceramica in culoarea “burgundy”, indexurile sunt din onix negru, iar carcasa din spate este transparenta si are inscriptia “The First Watch Worn On The Moon”. Ceasul este livrat intr-o cutie speciala “Crater Box”, ce aminteste de suprafata Lunii!

OMEGA Speedmaster Apollo 11
OMEGA Speedmaster Apollo 11

 

Calibrul 3861, descendentul mecanismului care a fost pe Luna!

Au fost necesari aproximativ 4 ani pentru manufacturarea calibrului 3861, care respecta perfect dimensiunile calibrului 1861, cel care a echipat ceasurile astronautilor NASA in misiunea Apollo 11 din anul 1969. Provocarea ceasornicarilor OMEGA a fost inedita, deoarece a fost necesara adaptarea tuturor componentelor intr-un mecanism care trebuia sa respecte dimensiunile calibrului care a fost prezent pe Luna.  

S-au implementat cateva tehnologii actuale, precum revolutionarul esapament Co-Axial care a inlocuit traditionalul Swiss Anchor, dar si inlocuirea completa a frecventei regulatorului. Parghiile au fost regandite in 4 suruburi ajustabile, care sa sustina rotita de echilibru. De asemenea, a fost introdusa o functie de oprire si resetare a secundelor. Ca un tribut adus mecanismului 1861, noul mecanism pastreaza aceeasi frecventa de functionare, 21,600 v/h! Datorita esapamentului Co-Axial si balansierului din silicon Si14, precum si a testelor de rezistenta trecute cu brio, calibrul 3861 a primit certificarea Master Chronometer.

OMEGA Speedmaster Apollo 11
OMEGA Speedmaster Apollo 11

De la sporturile cu motor… in spatiu!

Inainte de a deveni cu adevarat faimos, Speedmaster era produs pentru echipele de curse de masini, respectiv inginerii de circuite auto. Din acest motiv, a fost primul ceas care a avut plasat pe bezel scala tahimetru. De asemenea, functia de cronograf permitea masurarea facila a timpului scos pe circuit, respectiv vitezei.

Din 1959, a intrat in productie Speedmaster CK 2998. In octombrie 1962, astronautul Walter Schirra a ales acest model pentru calatoria sa in spatiu, fiind practic primul ceas OMEGA care a ajuns in afara atmosferei terestre! Incepand cu acest moment, evolutia OMEGA Speedmaster avea sa cunoasca putin cate putin gloria!

In prezent, Speedmaster arata aproape identic cu modelele pe care astronautii NASA le-au avut in misiunile spatiale din anii ’60-’70! Din anul 1997, ceasurile au fost echipate cu tehnologia Luminova pentru o mai buna vizibilitate, iar noile calibre sunt placate, pentru o mai buna stabilitate, cu rodiu.

Daca exista vreun ceas care sa reprezinte istoria calatoriilor in spatiu, acela este cu siguranta OMEGA Speedmaster!

__

Solicita detalii despre colectia de ceasuri OMEGA Speedmaster in Cellini Grand Boutique din Baneasa Shopping City Bucuresti sau online pe cellini.ro!

#CelliniRomania #CeleMaiFrumoaseCadouri #ViataEFrumoasaImpreuna