Omega Speedmaster. To the moon and back!

Omega Speedmaster este un brand in interiorul unui brand, fiind deja sinonim cu Omega, marca fiind subinteleasa la simpla pronuntare a faimoasei colectii. Un model care simbolizeaza performanta, curajul si pionieratul, Speedmaster este unul din putinele ceasuri cu un design distinct si care este recunoscut dintr-o simpla privire.


Intr-o vreme in care ceasurile erau departe de a fi privite ca fiind accesorii menite sa puna in valoare o tinuta, nefiind nici pe departe obiectele de “cult” pe care le veneram astazi, Omega a reusit sa isi consolideze reputatia ca marca de varf in industria orologera, printr-un model ce avea sa devina legenda. Speedmaster, un ceas destinat initial pilotilor de curse, sub mottoul “For Men Who Reckon Time In Seconds” - “Pentru Barbatii Care Masoara Timpul In Secunde” - avea sa devina legenda absoluta a preciziei, robustetii si pionieratului spatial. Primul si singurul ceas care a ajuns pe Luna si s-a si intors!, la mainile echipajului Apollo 13, Omega Speedmaster a atins solul solul satelitului natural la mana lui Buzz Aldrin - cel de-al doilea astronaut care a iesit din capsula, care purta ceasul la mana.

Desi exista deja de peste 10 ani atunci cand a fost comisionat sa mearga pe Luna, si desi nu a fost primul ceas in spatiu, aceasta performanta fiindu-i atribuita unui ceas rusesc, faptul de a fi facut parte din echipamentul oficial al N.A.S.A. in cadul misiunii Apollo 13, a consacrat modelul, oferindu-i inclusiv un pseudonim ce il insoteste si astazi: ”Moon Watch”. Este singurul si este irepetabil din acest punct de vedere, in prezent ramanand parte din echipamentul standard al misiunilor in spatiu, cu echipaj uman, initiate de N.A.S.A.

Ceasul a fost ales pentru misiune datorita unor caracteristici care il recomandau in mod categoric. Mecanismul cu care era echipat modelul Speedmaster in perioada anilor ’60 – ’70 era bazat pe renumitul Lemania 5100, si anume Calibrul 861. Acest mecanism, pe langa faptul ca oferea functia cronograf si scala tahimetrica, era deosebit de robust si precis, avand o particularitate unica: forta gravitationala generata la decolare de acceleratia violenta a rachetei influenta insesizabil precizia ceasului - alte ceasuri testate suferind modificari sau chiar defectiuni datorita trepidatiilor si presiunii uriase la care le erau supuse componentele.

Mai mult decat faptul de a fi mers in spatiu, Speedmaster este inclusiv responsabil pentru salvarea intregului echipaj al misiunii, in momentele reintrarii in atmosfera, cand capsula, complet fara combustibil, a ratat intrarea si a inceput sa aiba o traiectorie gresita, rotindu-se de asemenea, intr-un mod incontrolabil. Singurul aspect pe care s-au putut baza pilotii a fost sistemul de directie care folosea aerul comprimat pentru reglarea traiectoriei. Prin eliberarea unui jet de aer comprimat, la intervale regulate, cronometrate prin intermediul singurului instrument de precizie la indemana, ceasul Omega Speedmaster, echipajul a reusit sa redreseze capsula si sa o ghideze catre o traiectorie favorabila reintrarii in atmosfera, asigurand intoarcerea in siguranta a astronautilor pe Pamant.

 

Astazi, editii limitate care platesc tribut istoriei indelungate si deosebit de pline a marcii si a modelului, precum Omega Speedmaster Dark Side of the Moon sau Omega Speedmaster Grey Side of the Moon, completeaza familia Speedmaster cu ceasuri de ultima generatie, create in acelasi spirit inovator si cu aceeasi dedicare si pricepere ca la inceput. Folosind materiale de cea mai inalta calitate si mecanisme de un rafinament mecanic exemplar, cronografele Speedmaster sunt unele dintre modelele de referinta pe segmentul ceasuri cronograf, reputatia care precede colectia fiind fondata pe exemple concrete care au dat forma istoriei omenirii.