Povestea oualor-bijuterii de la Fabergé!

De la istoria fascinanta, cu dorintele extravagante ale tarilor Rusiei, la deosebitele reinterpretari din zilele noastre, bijuteriile-ou Fabergé sunt fara indoiala cunoscute si apreciate in intreaga lume!

Primul ou-bijuterie Fabergé (The Hen Egg) este comandat si livrat in anul 1885, in Rusia. Tarul Alexandru al III-lea (dinastia Romanovilor) facea acest gest de pretiozitate pentru sotia sa, Maria, cu ocazia Sarbatorilor Pascale! Cel care a manufacturat aceasta bijuterie, ce avea sa devina un adevarat fenomen, a fost bijutierul vizionar Peter Carl Fabergé (fiul unui alt maestru bijutier, Gustav Fabergé – cel care a stabilit Casa de Bijuterii la Sankt Petersburg, in anul 1842). Scolit si devenit maestru aurar, acesta ajunge sa fie o personalitate apreciata in Curtea Regala a Rusiei.

Fiecare ou Fabergé avea o poveste sau se lega de un eveniment din familia imperiala si, totodata, ascundea o surpriza la interior, tot sub forma unei bijuterii (practic, o bijuterie in bijuterie)! Intre anii 1885-1916 au fost create 50 de asemenea oua imperiale, de o frumusete si valoare unica! Casa de bijuterii Fabergé a produs 10 piese pentru tarul Alexandru al III-lea (daruite sotiei, an de an), respectiv 40 de piese pentru tarul Nicolae al II-lea, care daruia in fiecare an cate doua asemenea piese, mamei si sotiei sale!   

Ou Faberge
Ou Faberge

 

Primul Razboi Mondial si revolutia bolsevicilor din Rusia a destabilizat comertul cu bijuterii, respectiv a intrerupt activitatea Fabergé. In cele din urma, stocurile de bijuterii au fost confiscate si ulterior nationalizate. Peter Carl Fabergé a parasit Rusia si a murit in anul 1920, langa Lausanne.

A urmat o perioada dificila in cultura si identitatea acestui brand de prestigiu. Totusi, in anul 2007 Fabergé Limited a obtinut drepturile si licenta Fabergé (cu consimtamantul stranepoatelor lui Peter Carl Fabergé), relansand astfel spectaculoasele bijuterii impreuna cu istoria lor valoroasa! Din 2017 Casa de Bijuterii Fabergé apartine de compania Gemfields, specializata in pietre pretioase, fiind un important furnizor mondial in acest sens.

Facts: Stramosii familiei Fabergé au trait in nordul Frantei, in regiunea Picardy (anii 1600-1700). Casa de bijuterii a avut mai multe denumiri de-a lungul timpului: Favri, Fabri, Fabrier, Faberge (fara accent pe "e") si, in cele din urma, Fabergé (cu accent pe "e")! Ultima denumire a fost adoptata in anul 1842 de Gustav Fabergé, considerand ca terminatia cu accent pe "e" ofera un stil aparte (in rusa "ge" se pronunta "jay"). Decizia a fost luata si datorita curentelor francofone din acele vremuri.

Ou Faberge
Ou Faberge

Creatiile FABERGÉ sunt disponibile, in stoc sau la comanda, in exclusivitate la CELLINI. Le descoperi in Cellini Grand Boutique din Baneasa Shopping City Bucuresti sau poti solicita detalii privind bijuteria dorita online pe cellini.ro!

#CelliniRomania #CeleMaiFrumoaseCadouri #ViataEFrumoasaImpreuna

Sursa foto & text: faberge.com